DESPRE LICEUL TEHNOLOGIC RUSCOVA
Informatii generale
LICEUL TEHNOLOGIC este situat în comuna Ruscova, comuna cu 4800 de locuitori, judeţul Maramureş. Incepand cu anul scolar 2011-2012, in urma restructurarii retelei scolare, Scoala cu clasele I-VIII nr.2 a fost arondata liceului.
a). Tipul şcolii: in unitatea noastra functioneaza următoarele niveluri de şcolarizare:
- liceal – învăţământ de zi
- gimnazial
- primar
- prescolar
b). Profile de studiu: liceal / cu calificarea în domeniul textile –pielărie, specializare “tehnician design vestimentar”.
c). LICEUL TEHNOLOGIC este o unitate şcolară pentru învăţământ de masă, finanţat din resurse publice, adoptând sistemul tradiţional de învăţământ la forma de învăţământ de zi.
d). Predarea în limba română.
e). Limbi străine studiate: Engleza, Franceza, Ucraineana (limba materna).
Scurt istoric
Şcoala din Ruscova, alături de celelalte şcoli din Maramureş va parcurge aceleaşi etape –specifice vremii- în organizarea şi funcţionarea sistemului de învăţământ, numărându-se printre cele cu cea mai veche atestare documentară.
În anul 1787 este atestată parohia comunală, dată care poate fi considerată ca începutul învăţământului local. 1786 este anul când, în Maramureş se organizează recensământul populaţiei, ocazie cu care comuna Ruscova este nominalizată prin existenţa unei şcoli în care învăţau 73 de elevi. În anul 1806 este menţionată în Ruscova, Şcoala Sistematică cu limba de predare ruthen (ucraineană). Şcoala din localitate îşi continuă activitatea în mod constant, lucru confirmat de documentele vremii. Astfel, în anul 1881, cu oczia unui nou recensământ al populaţiei , se consemnează existenţa a 117 persoane ştiutoare de carte la o populaţie de 1676 locuitori , iar în 1910, 546 de persoane ştiutoare de carte la o populaţie de 2861 de locuitori.
Legea învăţământului din 1924 instituie învăţământul de 7 clase. Cifrele statistice relevă faptul că doar 20% din populaţia în vârstă de peste 7 ani ştiau carte. În anul şcolar 1939-1940, cele 3 şcoli de pe raza comunei Ruscova aveau înscrişi 86 de elevi. În perioada stăpânirii maghiare (1940-1944 )s-a introdus limba maghiară ca obiect de studiu. În anul şcolar 1954-1955 s-au produs unele modificări în struxctura organizatorică a învăţământului local. Astfel, la solicitarea părinţilor, se organizeaza o secţie de predare în limba română, la clasele I-IV, în care vor fi înscrişi 17 elevi. Cele două secţii, ucraineană şi română , îşi vor desfăşura activitatea în paralele, până în anul 1962-1963, când, la o nouă solicitare a părinţilor, se va trece în totalitate, la predarea în limba română .Odată cu trecerea la predarea în limba română, limba ucraineană va rămâne ca obiect de predare, stare menţionată până în prezent.
În anul 1978 s-a dat în folosinţă un nou corp de clădire compus din 8 săli de curs şi un laborator. Astfel, baza materială a şcolii poate fi considerată corespunzătoare. După revoluţie şi până în prezent funcţionează şcoala de arte şi meserii. În anul şcolar 2005-2006 şcoala şi-a schimbat denumirea din Scoala cu clasele IVIII în Şcoala de Arte şi Meserii. In anul 2008 la corpul B al şcolii au inceput lucrările de reabilitare, finanţate prin Banca Mondială , iar la inceputul anului 2009 (februarie) lucrările au fost finalizate şi a fost dat în folosinţă.Tot in acelasi an (2008) s-au realizat lucrarile de reabilitare a instalatiei electrice si termice , construirea grupui sanitar interior la corpul A. In 2010 sau realizat lucrarile de reabilitare a acoperisului la corpul A, iar in anii 2011-2012 s-au realizat lucrarile de reabilitare a tamplariei, salilor de clasa si izolatia termica.
In anul 2011 Scoala cu clasele I-VIII nr.2 a devenit structura la Liceul tehnologic Ruscova In anul scolar 2012-2013, in urma restructurarii retelei scolare, scoala noastra a devenit liceu tehnologic.
Spatii scolare
-
Numărul total al clădirilor este 5
-
Numărul clădirilor care găzduiesc spaţii de învăţământ este :
-
2 în care funcţionează 12 Sali de clasa.
-
Scoala dispune de:
- 1 atelier de instruire practică;
- 1 laborator stiinte
- 1 cabinet Ael
- CDI (biblioteca cu peste 8500 volume),
- teren de sport în aer liber
- sala de sport
Toate cladirile scolii au fost reabilitate, astfel au fost create conditii optime pentru desfasurarea procesului instructiv-educativ.
UTILITĂŢI
a). Scoala dispune de: curent electric, apă din reţeaua comunala, încălzire centrală.
ELEMENTE DE DOTARE
a). Mobilierul şcolar este în cantitate suficientă, într-o stare bună.
b). Biblioteca şcolară dispune peste 8500 volume.
c). Numărul calculatoarelor este 35 din care
- 30 utilizate de elevi în cadrul cabinetelor AEL
- 1 utilizat de personalul didatic în cadrul catedrelor de specialitate
- 2 utilizate la secretariat
- 2 la direcţiune.
d). Şcoala este conectată la Internet prin Telekom Romania
e). dispune de 5 copiatoare A3
f). Echipamente specializate pentru pregătirea practică în valoare de 10.000 lei.
GESTIONAREA (UTILIZAREA) SPAŢIULUI DE ÎNVĂŢĂMÂNT
a). Aspecte cantitative privind spaţiul de învăţământ:
- total săli de clase şi laboratoare: 17
- ateliere şcolare: 1
- cabinet de consiliere psihologica: 1
b). Procesul de învăţământ se desfăsoara în unitate cu excepţia instruirii practice care, parţial se desfăsoara şi la agenţi economici.
c). Gradul de încărcare al şcolii:
- numărul de schimburi pe zi: 2
d). Gestionarea spaţiilor de învăţământ:
- procesul de invatare se desfasoara in salile de clasa;
- şcoala are cabinete şi laboratoare
- atelierele şcolare sunt utilizate în exclusivitate pentru procesul didactic din şcoală;
CONTEXT GEO - ECONOMIC
a). LICEULUI TEHNOLOGIC este situată în mediul rural, zonă defavorizată, cu 5600 locuitori, o zona preponderent agrara. Principala ocupatie a locuitorilor este agricultura, cresterea animalelor si exploatarea lemnului. Exista putini agenti economici in comuna, principala afacere din comuna o reprezinta comertul.
CARACTERISTICI ALE ŞCOLII
a). LICEUL TEHNOLOGIC este situată în zona centrală a comunei.
b. LICEUL TEHNOLOGIC şcolarizează elevi din comuna Ruscova si din Leordina.
c). Elevii se deplasează la şcoală pe jos, cu bicicleta sau cu masina proprietate personala.
CONTEXTUL LEGISLATIV
a). Activitatea didactică a LICEULUI TEHNOLOGIC este organizată pe principii nediscriminatorii cu deschidere totală, pentru şcolarizarea tuturor copiilor indiferent de naţionalitate (ucraineni, români şi romi ) şi pentru şcolarizarea elevilor cu cerinţe educative speciale (CES).
b). Recrutarea şi admiterea elevilor se realizează în conformitate cu reglementările legale elaborate de M.E.C .
c). Examenele de absolvire ale diferitelor forme de şcolarizare se organizează conform reglementărilor elaborate de M.E.C.
d). Posturile didactice au fost ocupate în condiţiile prevăzute în Statutul Personalului Didactic şi ale reglementărilor M.EC.